Nederlandse Politie Geschiedenis in beeld


Items met een bijzonder verhaal

Soms krijg je een tip, of geeft iemand een berichtje dat men ergens op zolder nog het e.e.a. van opa of overgrootvader heeft gevonden.

 

Veelal zijn dit zeer bijzondere stukjes geschiedschrijving, van politiemannen die in ver vervlogen tijden hun diensten deden. Onder de toen geldende regelgeving en omstandigheden, vaak alleen, te voet, tegen een laag salaris en in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag.

 

Mannen met barse stemmen, grote handen en gewapend met de sabel, houten wapenstok, en een alarmfluitje hielden zij bij weer en wind, zomer of winter onze straten veilig.

Verkeerscontrole Den Haag ´70

Verkeersactie Den Haag


De FN

Het FN Holster

Hilversum politie cap - kepie ca 1910

Binnenzijde ( maker P. Tegelaar Dordrecht )Bureau Archimedesstraat

Soms kom je ineens een stukje geschiedenis tegen.

In dit geval betrof het een klein formaat fotoalbum uit het begin van de 20e eeuw, met daarin een vijftal geweldige politie fotos van het Haagse niet meer in gebruik zijnde politiebureau aan de Archimedesstraat en het Huijgenspark te Den Haag.

Op de onderstaande fotos de bezetting der Inspecteuren, en een schitterend interieur foto. Kennelijk hield men toen, aan het bureau huisdieren, w.o. twee honden en een een papegaai.

Opvallend op de interieur foto is het bord van Nationaal informatiebureau wat in de bovenhoek geplaatst was. Hier kon men kennelijk kostenloos inlichtingen in winnen, omtrent de betrouwbaarheid van betrekkingen van vrouwen en meisjes

Bureau Archimedesstraat

Bureau Archimedesstraat ca 1910

Het politiebureau Huijgenspark - Bocht van Guiné ca 1910

Portetfoto van de bureau Inspecteurs

Portetfoto van de Inspecteurs en Rechercheurs van bureau Archimedesstraat

Interieurfoto van het bureau ca 1910

Bord Nationaal Inlichtigenbureau


Haagse geschiedenis jaren 70

Tuniek Haagse Politie ca 1925 - 1940Orderboek Doniawerstal 1852

Orderboek voor den Politiedienst, uit de niet meer bestaande Friese gemeente Doniawerstal,  werd door Burgemeester van Woestijne Voerman vanaf februari 1852 in gebruik genomen. Hierin schreef hij de dagelijkse opdrachten uit, zodat de veldwachter wist, wie opgespoord en of beboet diende te worden. Welke bijzonderheden er speelde waar de veldwachter op diende te letten.

 

Hieronder een aantal pagina´s

Orderboek gemeente Doniawerstal 1852 door Burgemeester van Woestijne Voerman


De Rotterdamse politie helm, met alluminium versierselen ca 1900 tot ca 1920 gedragen, waarna werd overgegaan op de model Bobby-helm. Waarna deze helm nog slechts bij ceremoniele gebeurtenissen werd gedragen.

De Rotterdamse Helm ca 1900

Politie humor.

Voorafgaande het EK had de mobiele eenheid van Den Haag het lumineuze idee, om zich met de Jeeps te laten vervoeren, met Chinook helicopters, het grapje werd serieus opgepikt.


Politieman Groningen circa 1930 met detail op de helminsigne en het koppelslot

De Amsterdamse Politie

Een boekje gemaakt in de jaren '30 door de Amsterdamse politie, waarin een opsomming van afdelingen, uniformering en organisatie, wat een goed inzicht geeft in een stukje politie verleden.

Door de tand des tijds heeft het boekje schade opgelopen en zijn de bladen los geraakt, dit heeft wel de mogelijkheid gegeven om het goed te kunnen fotograferen.

 

 

Boekje van het Amsterdamse politie-korps en over het korps uit de jaren '30